Acasă Interne 55% dintre români au încredere în Poliție

55% dintre români au încredere în Poliție

DISTRIBUIȚI

Anul trecut, poliţiştii au gestionat 740.000 de intervenții la solicitările prin 112, au desfășurat 64.000 de acțiuni cu efective mărite, 240.000 de activități în zona școlilor, 430 de proiecte/campanii de prevenire și au fost salvate peste 4.700 de persoane, aflate în situații limită, arată datele statistice ale Poliției Române. La evaluarea activității au fost prezenți și premierul și ministrul de resort.

Protejarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor și garantarea siguranței lor reprezintă un interes național de securitate, fiind principalul obiectiv al Poliției Române. Criminalitatea sesizată îşi păstrează trendul descrescător pentru al șaselea an consecutiv.

Și în segmentul stradal, criminalitatea este în scădere, iar numărul faptelor descoperite în flagrant-delict a crescut cu 31%.

De asemenea, criminalitatea în mediul rural a scăzut, înregistrându-se cel mai mic nivel din ultimii 10 ani, iar criminalitatea gravă, comisă cu violență, se menține la cote reduse, de doar 0,1% din totalul infracțiunilor sesizate.

Structurile de investigații criminale au reușit, pe lângă soluționarea în scurt timp a unor cazuri deosebite de omor și localizarea unor persoane urmărite internațional.

În domeniul rutier, structurile de profil ale Poliției Române au desfășurat acțiuni care au vizat principalele elemente care generează risc rutier, rezultatele acestor activități concretizându-se în reducerea accidentelor rutiere grave.

Pentru combaterea criminalității organizate, structurile Poliției Române au desfășurat, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., precum și în cazurile proprii de urmărire penală, aproximativ 1.500 de acțiuni operative, dintre care peste 500 de mare amploare.

Multe dintre acțiunile importante au fost derulate în cooperare cu structurile similare din Europa sau din alte state ale lumii.

Pe linia combaterii evaziunii fiscale și a contrabandei, finalitatea activității de urmărire penală s-a concretizat în peste 1.900 de rechizitorii și acorduri de recunoaștere a vinovăției, întocmite de Ministerul Public.

În privința combaterii corupției, contribuția Poliției Române a constat în efectuarea de activități procedurale în 850 de dosare penale.

Volumul de muncă a fost în continuare foarte mare, polițiștii desfășurând activități în aproximativ 1,6 milioane de dosare penale.

Fenomenul infracțional tinde să aibă un puternic caracter transfrontalier, cu o antrepriză criminală diversificată, sens în care intensificarea cooperării polițienești continuă să reprezinte o prioritate pe agenda agențiilor de aplicare a legii la nivel național, european sau internațional.

 

Astfel, Poliţia Română a continuat dezvoltarea unor relații de colaborare cu instituţiile de aplicare a legii din peste 50 de state, precum și cu organismele internaționale pentru prevenirea și combaterea criminalității, dintre care pot fi menționate INTERPOL, EUROPOL și SELEC.

A devenit deja o obişnuinţă participarea poliţiştilor români în misiuni de cooperare polițienească internațională sau de menținere a păcii pe teritoriul altor state.

Realizările Poliției Române se regăsesc și în percepția cetățeanului, cel mai important și exigent evaluator al activității acesteia. Aspectele legate de activitatea poliţiei care preocupă cel mai mult publicul sunt cele care îi afectează direct standardul de viaţă: siguranţa cotidiană, comportamentul poliţiştilor în relaţionarea acestora cu cetăţenii, capacitatea poliţiei de a răspunde eficient solicitărilor cetăţenilor.

Rezultatele sondajului Eurobarometru Standard 88 realizat de Comisia Europeană în toamna anului 2017 reliefează aprecierile publicului pentru calitatea serviciului poliţienesc. La nivel național, 55% dintre cetățeni au încredere în poliție, aceasta fiind cea mai mare valoare din ultimii ani.

O contribuție importantă la obținerea acestor rezultate a fost adusă de structurile de operațiuni speciale, criminalistică, intervenții și acțiuni speciale, analiză a informațiilor, cooperare polițienească internațională și protecție a martorilor.

Totodată, activitățile operative au fost realizate cu suportul eficient al structurilor de resurse umane, logistică, informare publică, comunicații, financiar și juridic.

Prioritatea Poliţiei Române este creşterea gradului de siguranţa a cetăţenilor, protejarea vieţii, integrităţii corporale şi a patrimoniului acestora, iar prin activitățile pe care le desfășurăm vom transforma integritatea, curajul și responsabiliatea în siguranță și încredere pentru cetățean!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here