Acasă Anchete Baietii destepti din Energie au pierdut la Curtea de Apel

Baietii destepti din Energie au pierdut la Curtea de Apel

DISTRIBUIȚI

energieCurtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil toate cele trei recursuri formulate de traderul Energy Financing Team, de producătorul ALRO şi de contractorul Andritz Hydro împotriva hotărârilor prin care tribunalul le-a respins cererile împotriva companiei de stat Hidroelectrica, a anunţat Euro Insol, fostul administrator judiciar al companiei.

Prin decizia civilă nr. 492/10.11.2016 pronunţată în dosarul 37379/3/2012*, instanţa a respins recursul declarat de Energy Financing Team, companie cu acţionariat sârbo-britanic, aflată pe lista foştilor băieţi deştepţi din energie, împotriva sentinţei 1892/16.03.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti, respingând pretenţiile de11,3 milioane lei formulate de EFT împotriva Hidroelectrica. EFT a susţinut că în anul 2011, atunci când Hidroelectrica a activat clauză de forţă majoră pe toate contractele bilaterale din cauza unei secete cu efecte dezastruoase, producătorul nu i-ar fi livrat întreaga cantitate de energie electrică contractată, însă probele dosarului au relevat dimpotrivă, că în anul 2011 Hidroelectrica a livrat EFT o cantitate mai mare cu aproximativ 10% faţă de cea datorată conform contractului RO22E. Traderul a fost obligat şi la cheltuieli de judecată în recurs de 29.469 lei.

Prin decizia civilă nr. 490/10.11.2016 pronunţată în dosarul 36781/3/2012* Curtea de Apel a respins de asemenea şi recursul formulat de Alro împotriva sentinţei nr.1041 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în 12 februarie 2016, prin care au fost respinse pretenţiile de 129 milioane lei formulate împotriva Hidroelectrica de către producătorul de aluminiu. Litigiul a fost generat de secetă din 2011-2012, că urmare a imposibilităţii Hidroelectrica, raportată la starea de forţă majoră în care se găsea, să livreze întreagă cantitate de energie contractată, la un preţ de 116 lei/mwh, câtă vreme preţul de cost era de 184 lei/mwh iar preţul din piaţă era de 220 lei/mwh. Alro a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată în suma de 29.469 lei. Alro, companie controlată de miliardarul rus Vitali Matsitski, a primit curent de la Hidroelectica la preţ mai mic decât cel de pe piaţă. Producătorul de aluminiu este cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România.

Curtea de Apel a respins prin decizia nr. 491/10.11.2016 pronunţată în dosarul 37358/3/2012* şi recursul Andritz Hydro împotriva sentinţei 1042/12.02.2016 pronunţată de Tribunalul Bucureşti. Prin sentinţa menţionată, Tribunalul a respins pretenţiile Andritz pentru lucrări suplimentare pretins efectuate în cadrul contractului de retehnologizare privind Porţile de Fier II, Curtea de Apel menţinând această soluţie. Andritz a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată de 29.469 lei.

”Chiar dacă Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă în iunie 2016, nu toate litigiile pornite acum 4 ani s-au finalizat. În toată această perioada de timp băieţii deştepţi ne-au chemat în judecată în peste 150 de dosare. Miza era enormă: un miliard de euro câştigaţi de Energy Holding, EFT România, EFT AG, Alpiq Romenergie şi Alpiq Romindustrie în perioada 2006 – 2012, şi încă un miliard de euro pe care l-ar fi câştigat până în 2019, dată la care expirau contractele, dacă Euro Insol nu le-ar fi denunţat în toamna lui 2012. Şi cei doi contractori ai Hidroelectrica pe lucrări de retehnologizare Andritz Hydro şi Voith Hydro Holding au câştigat pe contracte cu încredinţare directă aproape 1 miliard de euro pe lucrări supraevaluate şi discutabile din punct de vedere tehnic. După ce au pierdut toate aceste litigii în instanţele naţionale unde au cerut daune de 600 milioane de euro, băieţii deştepţi ne târăsc mai nou la instanţele arbitrale de la Washington, Paris sau Geneva cerându-ne daune de sute de milioane de euro, în condiţiile în care contractele lor au fost denunţate şi declarate ilegale nu doar de Euro Insol cât şi de către ANAF, Curtea de Conturi, Parchete, Instanţe şi mai nou Consiliul Concurenţei. E o vorbă în popor, tot hoţul strigă hoţul”, a declarat avocatul Remus Borza – coordonator Euro Insol.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost aparate în instanţa de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Stanescu, Milos Dumitru şi Asociaţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here