Acasă Educatie Tunari – EDUCAŢIA DIN SATUL DIMIENI REVINE LA VIAŢĂ  

Tunari – EDUCAŢIA DIN SATUL DIMIENI REVINE LA VIAŢĂ  

DISTRIBUIȚI

tunari-4

După cum mulţi dintre dumneavoastră ştiu, sau chiar aţi fost părtaşi la acel cumplit eveniment, în 1982 județul Ilfov a fost desființat, iar comunelor din preajma Capitalei li s-a acordat statut de localitate defavorizată, dependentă de un București centralizat, sub forma Sectorului Agricol Ilfov.

În 1988, un caz interesant de ”sistematizare” a fost cel al satului Dimieni, aflat pe raza comunei Tunari, la capătul pistei Aeroportului Otopeni. Satul a trecut atunci prin cea mai grea experiență de-a lungul întregii sale istorii, așa-zisa sistematizare făcută de regimul comunist constituindu-se printr-un act brutal și criminal prin care vatra satului, alături de cea din Otopenii de Sus, a fost distrusă de buldozere, mii de locuitori fiind obligați să se mute în blocurile construite în Otopeni. La acel moment, fața localității Dimieni a fost schimbată iremediabil din cauza acestui act diabolic de inginerie socială. Un sat sărac a fost ras de pe faţa pământului: au fost demolate casele, biserica, dar şi școala. Nicolae Ceaușescu dorea ca terenul să fie redat agriculturii cu orice preț. S-a ajuns chiar la deshumarea morților și strămutarea lor în cimitirul din Otopeni. Sistematizarea a fost oprită în 1989, dar abia după 1996 satul Dimieni a început o perioadă de redresare din punct de vedere economic și social. Comunitatea începea să își revină. În prezent, satul Dimieni are o populație de peste 300 de locuitori, conform ultimului recensământ.

Administraţia locală a comunei Tunari a făcut, treptat, pași importanți și din punct de vedere educațional, copiii având acum șansa la o educaţie mai bună.

Elevii de la Şcoala Gimnazială nr.1 Tunari, în afară de orele de școală susținute de dascăli cu experiență, pot fi incluși, începând din acest an, în programul after-school în locația din satul Dimieni. Clădirea a fost inaugurată la 19 septembrie curent, panglica fiind tăiată de primarul Alexandru Neacşu și viceprimarul Cristian Nicolae, alături de directorul școlii, prof. Brândușa Nicolae. Preoţii Grigore Moraru și Vasile Cristian Bolea au ținut o slujbă de sfințire, la eveniment fiind prezente și alte persoane din administrația locală și, nu în ultimul rând, profesorul pentru învăţământ primar şi preşcolar Aurelia Dobre.

Primarul Alexandru Neacșu:“Tot ceea ce-mi doresc este ca acest nou început să ne conducă paşii spre un viitor mai bun şi mai sigur pentru copiii noştri. Mulţumesc pe această cale tuturor celor care ne-au sprijinit şi ne-au fost alături în acest demers, rezultatul fiind unul de mare excepţie, copiii având şansa de a studia şi de a se dezvolta într-un mediu adecvat şi sănătos din toate punctele de vedere. Vă urez să păşiţi cu dreptul pragul acestei unităţi de învăţământ construită la standarde europene, să aveţi succes pe tot parcursul anului şcolar şi să vă canalizaţi toată energia asupra studiului pentru a deveni oameni de bază pentru societatea în care trăim. Mult succes!” .

Construcția noii clădiri a început în mandatul edilului Grigore Coţe, când au fost puse bazele programului privind Prima înfiinţare a reţelei publice de apă, prima înfiinţare a reţelei publice de apă uzată, prima înfiinţare şi dotare a centrului de asistenţă după programul şcolar şi conservarea specificului local şi moştenirii culturale-festival”, în conformitate cu dispoziţiile OUG nr.74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile.

Așadar, copiii care aleg să se înscrie în programul after-school beneficiază de o clădire nouă, realizată cu fonduri europene. Imobiliul este situat în satul Dimieni şi dispune de două săli de clasă, o sală dotată cu 30 de calculatoare, o bucătărie utilată, o sală de mese, un cabinet medical, o cancelarie şi două grupuri sanitare.

”A fost o luptă permanentă cu timpul, dar merită, pentru că va rămâne ceva pentru comunitatea din Tunari, în special pentru cea din Dimieni. Este un moment unic, special, pentru întreaga comunitate, eveniment care încununează ani de muncă asiduă, ani în care am continuat să sperăm şi să visăm că vom trăi această importantă şi specială zi. Această instituție de învăţământ atât de necesară a fost construită din temelii, iar acum este gata să ofere condiţii moderne de studii. Aici se pot desfăşura activităţi educaţionale, artistice, de recreere, de dezvoltare a abilităţilor personale şi de viaţă în comunitate, menite să asigure integrarea socială şi şcolară, dezvoltarea armonioasă şi asimilarea unui set de valori şi repere morale şi de educaţie”,a subliniat primarul Alexandru Neacşu.

 

Programul after-school – susținut de profesori prin voluntariat

 

Elevii din clasele primare de la Şcoala Gimnazială nr.1 Tunari, incluși în programul after-school,  sunt transportaţi cu microbuzul unităţii de învățământ. După prânz, elevii îşi pot face temele sub îndrumarea unui profesor calificat şi pot participa la activităţi recreative. Pot juca șah, pot lua lecții de calculator sau pot merge în aer liber în curtea unităţii, care este amenajată cu diferite aparate de joacă. Programul după școală este cuprins între orele 12.00 și 16.00.

Viceprimarul Cristian Nicolae:Suntem la un moment festiv şi mă bucur că am putut să realizăm acest obiectiv. Era un lucru absolut necesar. Copiii îşi pot desfăşura activitatea în condiţii de siguranţă, în conformitate cu cerinţele educaţionale. Vă doresc tuturor celor care veţi folosi această locaţie să o faceţi cu sufletul deschis, să o faceţi cu sufletul luminat, să vă bucuraţi de acest spaţiu şi să îl stăpâniţi sănătoşi pentru că de astăzi înainte vă aparţine. Tot ceea ce înseamnă educaţie, la Tunari, înseamnă colaborare între părinţi, profesori și administraţia publică locală, iar această investiţie dovedeşte că suntem eficienţi în această colaborare”.

Beneficiarii programului sunt elevii ciclului primar din Tunari, în special din satul Dimieni, care provin din familii cu situaţii materiale precare, din familii monoparentale, ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate sau care provin din familii cu risc social. Sunt bineveniţi, bineînțeles, și ceilalți elevi, în ordinea înscrierilor. Capacitatea maximă a acestui after-school este de 30 locuri, totul fiind asigurat de Primăria şi Consiliul Local Tunari.

Profesorii care vin la acest program sunt calificaţi și provin de la Şcoala Gimnazială nr.1 Tunari, în frunte cu directorul Brândușa Nicolae, iar activitatea pe care o desfăşoară aici este pe bază de volunatriat. Este vorba despre prof. Aurelia Dobre, Cristiana Mandache, Georgeta Matei, Dorina Mita, Ionuț Dobriţoiu și Georgiana – Lavinia Mirzea şi preoții Grigore Moraru și Vasile Cristian Bolea.

“Sunt onorată și în acelaşi timp emotionată să pot fi prezentă la acest eveniment, din două motive: în primul rând, pentru că Dimieni este satul meu natal, iar în al doilea rând pentru că după 28 de ani acest sat are o instituţie de învăţământ. M-am implicat cu mult drag în acest proiect. Unităţile şcolare din comuna Tunari dezvoltă, cu sprijinul comunităţii locale, un mediu favorabil învăţării, bazat pe valori certe, în care fiecare copil este pregătit pentru o treaptă superioară de educaţie. Ţin să mulţumesc domnului primar şi domnului viceprimar pentru realizarea acestui proiect de care era neapărat nevoie”, a declarat Aurelia Dobre, profesor pentru învăţământ primar şi preşcolar – CRISTINA ANGHELUŢĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here